Skip to main content
Breda, 5 februari 2021

Vrijheid terug in de Bredase horeca

OPINIE – SHOUT! wordt vertegenwoordigd door mensen uit verschillende leeftijdsgroepen, woonachtig in diverse delen van de gemeente Breda en werkzaam in allerlei branches. Natascha de Kok (kandidaat-raadslid, nr. 3) vertelt ons over haar inzichten.

Ikzelf ben 52 jaar geleden geboren op de bovenetage van één van de bars van m’n pa en ma. Zelf was ik tot voor kort ook altijd werkzaam in de horeca. Het spreekt dan ook voor zich dat ik me op lokaal niveau in wil zetten voor onder andere de horeca ondernemers en medewerkers.

Eind jaren 60 tot en met begin 80 was een goede tijd voor de horeca. De bemoeienis van de overheid was nog gezond te noemen. Ondernemers konden leuke prijzen hanteren, waardoor het fenomeen “thuis indrinken” niet bestond. Om 19 uur stond er een rij klanten te wachten op mijn vader, en een uur later zat de boel stampvol. Je zaak was inderdaad nog van jou. Keihard werken betekende goed geld verdienen. De overheid had nog niet die ijzeren grip op elke zuur verdiende cent. Nog niet alles was dichtgetimmerd met wetten en regels om het ondernemerschap zo kostbaar en moeilijk mogelijk te maken.

De afgelopen 50 jaar is er nogal wat gebeurt in de horeca, steeds met tussenpozen van ongeveer 10 jaar wordt deze branche keihard geraakt, en heeft stiekem stukje bij beetje alle vrijheden ingeleverd en heeft zich onbewust continu aangepast aan de alsmaar groeiende lijst regeltjes en wetten. We zijn nu op het punt dat de ondernemer helemaal niets meer te vertellen heeft over z’n eigen bedrijf. Er is een misplaatste dankbaarheid ontstaan vanuit de horeca wanneer de overheid zijn wurggreep verslapt. De anekdote van de kikker in de pan met water is hier een zeer terechte vergelijking.

Ik zal de klappen die de afgelopen 50 jaar zijn uitgedeeld even op een rijtje zetten, beginnende bij 1982 met “operatie schuimkraag” waarbij ontelbare faillissementen vielen en een spoor van verwoeste levens achtergelaten werd. In 1992 werd dit zachtjes overgedaan met “actie dienblad” en “actie sambal”. In 2005 begon het invoeren van het rookverbod met alle gevolgen van dien, in 2011 was het einde Harley-dag in Breda. En nu de totale destructie door onnodige lockdowns met gevolgen die z’n weerga niet kent.

Er valt heel wat over te zeggen, maar één ding is zeker: het klopt niet en het is nu de tijd om het patroon te doorbreken, kritisch te worden, op te staan en verandering en verbetering te eisen. Niet langer genoegen te nemen met minimale compensatie en loze beloften.

Daarom doe ik mee. Daarom zijn deze komende gemeenteraadsverkiezingen belangrijker dan ooit tevoren! Verandering begint op lokaal niveau. Hier bestaat de mogelijkheid om gehoord te worden en betrokken te zijn. Wij willen het samen doen met jou, wij willen weten wat je wel en niet wilt, wat jij denkt en vindt. Wij willen voor jou aan het werk. Wij zijn kritisch, scherp en geïnformeerd. Wij gaan voor de verandering echt aan het werk. Daarvoor hebben we jouw steun nodig, jouw stem!